شارژ وایرلس پدیده ای نو و جذاب است.از اینترنت گرفته تا ابزارهای الکترونیکی مانند ماوس و هدست و اسپیکر و غیره، پدیدهی وایرلس جذابیت خاصی برای کاربران دارد. اکنون این تکنولوژی محبوب تحولاتی در دنیای شارژ دستگاههای مختلف ایجاد میکند. در این مطلب به توضیحاتی دربارهی نحوهی عملکرد این فناوری و استانداردهای مربوط به آن پرداختهایم. در ادامه با لیزارد وب همراه باشید.
ساختمان هیچ منزل هوشمندی بدون وجود شارژرهای وایرلسی که بتواند باتریهای دستگاههای آن را شارژ نگه دارد، کامل نیست. شارژ وایرلس یا همان شارژ بیسیم یکی از تحولات رهاییبخش در تکنولوژی امروز است. با فراهم بودن این سیستم دیگر لازم نیست برای شارژ دستگاه الکترونیکی خود زیر میز خم شویم تا به پریز برق دسترسی پیدا کنیم یا کلی کابل و سیم را همراه خود کشانده تا پریز برق پیدا کنیم. تنها کافی است که گوشی هوشمند خود را بر روی یک پد خاص قرار دهیم تا باتری آن شارژ شود. در این حالت، چنانچه بخواهیم از گوشی استفاده کنیم یا از منزل بیرون برویم هیچ قطع جریانی رخ نخواهد داد که در نوع خود رویدادی عالی تلقی میشود.
هر چند از تجربهی شارژ وایرلس میتوانید لذت زیادی را تجربه کنید اما چند نکته وجود دارد که باید به آنها توجه داشته باشید. مهمترین نکته این است که سیستم شارژ وایرلس استاندارد و سازگار با گوشی هوشمند خود را پیدا کنیم. از این رو در ادامهی مطلب به تمام نکات ظریف و توضیح کلمات اختصاری مورد نیاز اشاره خواهیم کرد.
طی اتحادی که در بازار استاندارد شارژ وایرلس رخ داده است، تنها دو کنسرسیوم باقی ماندهاند: کنسرسیوم شارژ بیسیم (WPC) که استاندارد Qi (با تلفظ چی) را پشتیبانی میکند و اتحاد AirFuel که از ادغام A4WP و PMA صورت گرفته است. البته در این میان مواردی وجود دارد که اوضاع را پیچیدهتر میکند. برای مثالAirFuel Alliance دو استاندارد متفاوت PMA و Rezence را پشتیبانی میکند که پس از ادغام شرکتها این استانداردها تغییر نام دادهاند و به ترتیب به اسامی AirFuel Inductive و AirFuel Resonant شناخته میشوند.
رابط استاندارد Qi یک تکنولوژی قویتر است که در مکانهای زیادی از جمله مبلمان، لامپها ( مانند لامپهای رومیزی OLED) و حتی بعضی از اتومبیلها (مانند لکسوس NX) قابل راهاندازی است. استاندارد Qi بر اساس شارژ القایی عمل میکند. در این حالت دستگاه الکترونیکی در تماس فیزیکی با یک پد صاف قرار گرفته و به این طریق شارژ میشود.
استاندارد PMA یا همان AirFuel Inductive، همانطور که از نامش پیدا است شارژ را به صورت القایی منتقل میکنند. منتها تفاوت این استاندارد با Qi آن است که از فرکانسهای مختلف استفاده میکند. این نوع استاندارد شارژدهی، در مکانهایی مانند استارباکسها عمومیت دارد. بعضی گوشیهای هوشمند مانند سریهای گلکسی اس ۶ و اس۷ سامسونگ، هر دو استاندارد Qi و PMA/AirFuel Inductive را پشتیبانی میکنند.
تکنولوژی دیگر یعنی Rezence یا AirFuel Resonant میتواند از طریق سطوحی مانند کتاب یا پارچه شارژ الکتریکی را عبور دهد. ضمن این که این توانایی را دارد تا هم زمان چند دستگاه با نیاز به شارژ متفاوت را تحت پوشش قرار دهد. این تکنولوژی هنوز در راه رسیدن به بازار است و قرار نیست که با استانداردهای Qi یا PMA/AirFuel Inductive سازگار باشد.
با بررسی دفترچهی راهنمای مربوط به گوشی هوشمند یا تبلت خود میتوانید از امکان شارژ شدن وایرلس آن مطلع شوید. (ممکن است در دستگاه شما علامتی که این قابلیت را نشان دهد موجود نباشد). چنانچه دستگاه شما از این قابلیت برخوردار نباشد، ممکن است که با افزودن مواردی بتوان این امکان را در دستگاه ایجاد کرد. از طرفی با خرید ابزاری مانند “حلقهی پاورمت” (Powermat Ring) میتوانید دستگاه خود را با استفاده از یک پد Powermat شارژ کنید. این حلقه شکلی مانند شیرینی دونات دارد و میتواند به پورت شارژ دستگاه متصل شود.
چنانچه دستگاه شما آیفون یا آیپد باشد، اوضاع کمی پیچیدهتر میشود. چرا که محصولات اپل به هیچ عنوان از شارژ وایرلس پشتیبانی نمیکنند. (به بیانی دیگر میتوان گفت که پشتیبانی بومی ندارند). شاید در محصول بعدی اپل که میتواند آیفون ۷ (یا هر اسم دیگری که اپل انتخاب کند) این مسئله حل شود و تولیدات این کمپانی بتوانند پذیرای استانداردهای Qi، AirFuel یا هر دوی آنها باشند. هر چند دور از تصور نیست که اپل استاندارد اختصاصی خود را هم در این زمینه ایجاد کند. چرا که اپل پیشینهی زیادی در انحصارطلبی دارد؛ نمونهی بارز آن کابلهای Lightning است که تنها قابل اتصال به محصولات اپل هستند.
با این حال، این امکان برای کاربران اپل فراهم است تا با استفاده از قابهای مخصوص، دستگاه خود را با شارژ وایرلس شارژ کنند.
در بازار شماری قاب وایرلس وجود دارد که با پدهای فعلی مخصوص شارژ تطابق دارند. فقط مطمئن شوید قابی که انتخاب میکنید، رابط شارژ مناسبی برای دستگاه شما باشد. برای نمونه، “تاچ شارژ” (Touch Charge) قابی است که قابلیت اتصال با کابل Lightning را دارد و در آن پد مجهز به استاندارد Qi جاسازی شده است.
از این رو اگر یک شارژر Qi داشته یا قصد خرید آن را دارید، میتوانید با استفاده از این قاب، آیفون خود را شارژ کنید.
در کوتاه مدت انتظار میرود که سازندگان بزرگ و معتبر گوشیهای هوشمند اندروید بتوانند از هر دو نوع استاندارد PMA و AirFuel پشتیبانی کنند. در حال حاضر این قابلیت در گوشیهای گلکسی اس ۶ و اس ۷ سامسونگ برقرار شده است. سامسونگ با تولید نوعی پد شارژ سریع (Fast Charge) امکانی را فراهم کرده است که بتواند دستگاههای سازگار با استاندارد چی را با سرعتی ۱.۵ برابر شارژرهای Qi، شارژ کند.
LG هم در حال کار روی شارژرهایی است که سریعتر از شارژرهای Qi عمل کنند. این نوع شارژر قابلیت ارایه توان ۱۵ واتی را دارد. رقمی که برای شارژرهای موجود ۵ وات است. LG وعده داده که این شارژر جدید بتواند با تکنولوژیهای قبلی خود سازگار باشد.
مسئلهی “سرعت” یکی از بزرگترین نقاط ضعف شارژ بیسیم است. هر چند که شارژ بیسیم نوعی سهولت استفاده به همراه دارد اما سرعت عملکرد آن به نسبت آهسته است. از این رو اگر ناچار هستید که گلکسی اس ۷ اج (Galaxy S7 Edge) خود را سریع شارژ کنید بهتر است به دنبال آداپتور و کابل شارژ سریع آن باشید. چرا که شارژ وایرلس در زمانهای اضطراری کارآیی جذابی ندارد.