چیپ سرور قدرتمند ای ام دی،ترکیب با پردازنده گرافیکی

آیفون ۶SE نام نسخه ۲۰۱۶ گوشی هوشمند اپل
2016-07-26
آموزش شبکه مقدماتی NETWORK+ قسمت سوم
2016-07-26

چیپ سرور قدرتمند ای ام دی،ترکیب با پردازنده گرافیکی

کمپانی ای‌ام‌دی توانایی خوبی در ساخت پردازنده‌های گرافیکی و پردازنده‌های مرکزی دارد. گفته می‌شود که این شرکت در صدد ساخت تراشه‌های سرور جدید با استفاده از ترکیب پردازنده و پردازنده‌ی گرافیکی است. با لیزاردوب همراه باشید.

کمپانی ای‌ام‌دی حالا نسبت به یک دهه پیش، تهدید بسیار جدی‌تری برای اینتل در حوزه‌ی سرور محسوب می‌شود، اما پس از برداشتن چند گام اشتباه و ارائه‌ی تراشه‌هایی ضعیف، تجارت سرور این شرکت با مشکلات متعددی مواجه شده است.

حال ای‌ام‌دی با ارائه‌ی پردازنده‌های سری Zen خود که در رایانه‌های شخصی مورد استفاده قرار می‌گیرند، در صدد احیای دوباره‌ی تجارت سرور خود است. این کمپانی با تراشه‌های Zen خلاقیت خود را شکوفا کرده و قصد دارد با ادغام این پردازنده با یک پردازنده‌ی گرافیکی قدرتمند، یک ابرتراشه‌ی بسیار توانمند برای اجرای وظایف سنگین بسازد.

لیزا سو، مدیرعامل AMD روز سه‌شنبه در این مورد گفت:

ما معتقدیم می‌توان یک پردازنده‌ی بالا رده را با یک پردازنده‌ی گرافیکی قدرتمند ادغام کنیم.

سو این پاسخ را در جواب فردی داده بود که سوالی در مورد امکان ترکیب پردازنده‌های سری Zen با پردازنده‌های گرافیکی مبتنی بر معماری Vega این کمپانی که به زودی عرضه می‌شوند، پرسیده بود. این کار به منظور ساخت تراشه‌های بزرگ برای مصارف تجاری و پردازش‌های بسیار سنگین انجام می‌شود. سو در مورد زمان عرضه‌ی این تراشه‌ها نیز گفت:

بدیهی است که این محصولات را به موقع به بازار عرضه خواهیم کرد. ساخت تراشه حوزه‌ای است که ترکیب این دو تکنولوژی در آن کاملا منطقی است.

AMD New Series 1این نخستین باری نیست که AMD اقدام به ساخت یک ابرچیپ می‌کند. پیش‌تر نیز این کمپانی با ترکیب پردازنده‌ها و پردازنده‌های گرافیکی، اقدام به ساخت چیپ‌هایی سفارشی کرده بود که در کنسول‌های بازی ایکس‌باکس وان و پلی استیشن ۴ مورد استفاده قرار گرفته بودند. تراشه‌ی به کار رفته در ساخت ایکس‌باکس وان که دارای ۵ میلیارد ترانزیستور است، از یک پردازنده‌ی هشت هسته‌ای ای‌ام‌دی با نام کد جگوار به همراه یکی از پردازنده‌های گرافیکی سری Radeon این کمپانی بهره می‌برد.

در برخی از سریع‌ترین رایانه‌های دنیا که برای اموری همچون مدلسازی شرایط آب و هوا، پیش‌بینی‌های اقتصادی و طراحی سلاح‌ استفاده می‌شوند، پردازنده‌های گرافیکی به عنوان کمک پردازنده مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای مثال گوگل در دیتاسنترهای خود از پردازنده‌های گرافیکی برای انجام وظایف مرتبط با یادگیری عمیق استفاده می‌کند. در حالی که کمپانی انویدیا میدان رقابت بر سر ابررایانه‌ها و ابررایانش را ترک کرده است، AMD با پردازنده‌های گرافیکی بسیار قدرتمند سری فایر پرو خود سرسختانه در حال مبارزه است.

البته باید این نکته را هم مد نظر داشت که ابرتراشه‌ی ای‌ام‌دی کاملا منحصر به فرد خواهد بود. کمپانی انویدیا در زمینه‌ی پردازنده‌های گرافیکی بسیار قوی است، اما پردازنده‌ی مرکزی (cpu) نمی‌سازد. در طرف دیگر اینتل قرار دارد که پردازنده‌های آن، سرورهای دنیا را به تسخیر خود درآورده‌اند، اما این کمپانی نیز در زمینه‌ی پردازنده‌های گرافیکی حرفی برای گفتن ندارد. در برخی از ابررایانه‌ها، از ترکیب پردازنده‌های گرافیکی انویدیا و پردازنده‌های اینتل یا ای‌ام‌دی استفاده می‌شود.

اینتل یک تراشه‌ی مخصوص ابررایانش با نام زئون Phi 7290 ساخته است که از ۷۲ هسته بهره می‌برد و تراشه‌ای کاملا بالارده محسوب می‌شود، اما در درون خود پردازنده‌ی گرافیکی ندارد. زئون فی از از پردازنده‌های سری اتم اینتل و vector processor ها برای انجام محاسبات بسیار سنگین بهره می‌برد.

یک ابرتراشه‌ی جدید، برای ای‌ام‌دی ریسک بزرگی است، زیرا تراشه‌ای که از یک پردازنده و پردازنده‌ی گرافیکی جداگانه بهره ببرد را می‌توان به صورت رقابتی قیمت‌گذاری کرد و نکته آن‌جا است که این تراشه‌ها می‌توانند موجب کاهش نیاز کمپانی‌ها به خرید تراشه‌های جداگانه (از جمله ابرتراشه‌ها) شوند.

ای‌ام‌دی با ارائه‌ی تراشه‌های ۶۴ بیتی خود در سال ۲۰۰۳ و معرفی تراشه‌های دوهسته‌ای خود در مدت کوتاهی پس از آن، تبدیل به یکی از اصلی‌ترین کمپانی‌ها در عرصه‌ی سرور شد، اما تاخیرها و شکست‌های تراشه‌های مبتنی بر بولدوزر، در نهایت موجب نابودی تمامی تلاش‌های این کمپانی در عرصه‌ی سرور شد.

آینده‌ی سرورها در گرو توجه به تراشه‌هایی مبتنی بر معماری ARM است. ای‌ام‌دی نیز تولید تراشه‌های سرور x86 خود را بدون هیچ گونه توضیحی رها کرد. اما چیپ‌های آرم به سرورها راه نیافتند و اینتل در نبود ای‌ام‌دی‌ جای پای خود را در زمینه‌ی سرور بیش از پیش محکم کرد. اینتل هم‌اکنون بالغ بر ۹۰ درصد از بازار تراشه‌های سرور دنیا را در اختیار دارد.

AMD در نقشه‌های خود مجددا به سوی معماری x86 بازگشته است. هم‌اکنون پردازنده‌های Zen هیجان بسیاری برای این کمپانی ایجاد کرده‌اند. مدیرعامل ای‌ام‌دی گفته است:

نخستین پردازنده‌های سرور مبتنی بر Zen در نیمه‌ی نخست سال آینده و توسط چندین فروشنده به بازار عرضه خواهند شد. این تراشه‌ها توسط ای‌ام‌دی‌ و سازندگان سرور در سیستم‌های دو سوکتی استفاده شده‌اند و نتایج بسیار امیدبخش بوده‌اند. کمپانی ما به جای هدف قرار دادن تمامی اقشار، این تراشه‌ها را تنها برای بازارهای خاص و مورد نظر خود تولید کرده است.

بر خلاف اینتل، ای‌ام‌دی از لحاظ منابع چندان غنی نیست، بنابراین تنها بر بازارهایی تمرکز می‌کند که از سوددهی بالای آن‌ها اطمینان دارد.

دیدگاه ها بسته شده است